Psikoteknik belgesi, kişilerin bedensel ve psikolojik durumlarının sürücülük yapmaya elverişli olup olmadığını gösteren, psikolog ve simülatör eşliğinde gerçekleştirilen 1 saatlik bir testin akabinde verilen bir belgedir. Başka bir tabir ile psikoteknik belgesi kişinin bahsi geçen işe uygun olup olmadığını gösteren bir belgesidir. Psikoteknik belgesi, psikoteknik raporu ve psikoteknik değerlendirmesi gibi isimlerle de bilinmektedir. Psikoteknik belgesi, sağlık bakanlığı onaylı kurumlar tarafından verilmektedir.
Psikoteknik belgesi alırken, sürücülerin güvenli araç kullanmalarını sağlayan zihni özelliklerine yani; algılama, dikkat, hafıza, muhakeme ve benzeri yeteneklerine, psikomotor yetenek ve becerilerine yani; tepki hızı, göz, el, ayak koordinasyonu ve benzeri davranışlarına, alışkanlık ve kişilik özelliklerine yani; risk alma, saldırganlık, sorumluluk, öz kontrol, ve benzeri davranışlarına bakılmaktadır. Şayet yapılan bu değerlendirmeler olumlu ise sürücü psikoteknik belgesi alabilir. Psiko-teknik değerlendirme merkezlerinde Psikologlar görev yapmaktadır.
PSİKOTEKNİK BELGESİ NE İŞE YARAR?
4925 Sayılı Karayolu Taşıma Yönetmeliğie göre sürücülerde aranan şartlardan birisi Src Belgesi ve Psikoteknik Değerlendirme Raporuna sahip olunmasıdır. Yani, sürücüler src belgesi ve psikoteknik belgesine sahip olmaları gerekmektedir. Bunun yanında aşağıdaki sebepler doğduğunda da psikoteknik belgesi alınmalıdır.
Ehliyetin yasal nedenlerle geri alınması halinde, tespit edilen kural ihlallerinin sürücülük için gerekli yetenek ve becerilerin eksikliğinden kaynaklanıp kaynaklanmadığına ilişkin bir sonuca varılması amacıyla
Sürücü olması uygun olmayan kişilerin belirlenmesi amacıyla
Mesleği sürücülük olan kişilerin çalışmaya devam ettikleri sürücülük açısından uygun olup olmadıklarının belirlenmesi amacıyla
Yüksek sürücülük performansı gerektiren alanlar için sürücü seçimi amacıyla (ağır vasıta sürücülüğü, uzun yol sürücülüğü, yolcu taşımacılığı gibi)
PSİKOTEKNİK BELGESİ GEÇERLİLİK BELGESİ NE KADARDIR?
Psikoteknik raporu alan ticari araç sürücülerinin almış oldukları psikoteknik raporu 5 yıl süre ile geçerlidir. Bu sürenin dolmasının ardından raporu tekrardan almaları gerekmektedir.
Artık çoğu şirket sürücü seçimi yaparken adayların bu belgeyi temin etmelerini zorunlu kılmaktadır. Bu sebepten dolayı bu belgeyi geç olmadan temin etmek iş bulmak açısından faydanıza olacaktır. Psikoteknik belgesi hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca psikoteknik belgesi nasıl alınırkonumuza da göz gezdirmenizi öneririz.
BAŞAKŞEHİR PSİKOTEKNİK BELGESİ
Psikoteknik belgesi ticari amaçlı sürücülük faaliyeti gösteren arkadaşlarımızın mesleklerini icra edebilmek için sahip olunması gerekilen belgelerin başında gelmektedir. Bu faaliyet kapsamında İl Sağlık Müdürlüklerince denetmenler ile yapılan denetimler sonucunda ruhsat almış merkezler tarafından sürücü arkadaşlara yetkili psikolog eşliğinde uygulanan teste bağlı sistematik bir rapor olarak düzenlenmektedir. Bu kapsamda Özel Başakşehir Psikoteknik Değerlendirme Merkezimiz sürücü arkadaşlara İl Sağlık Müdürlüğü’nce onaylanmış yetkili kurum ve yetkili psikoloğu ile Halkalı Küçükçekmece‘de faaliyet göstermektedir
KÜÇÜKÇEKMECE SRC BELGESİ
Ehliyeti olanların ticari araç kullanabilmesi için alması gereken belge türü src’dir. SRC belgesine sahip olan sürücüler kara yollarında trafiğe çıktıklarında araçlarını sorunsuz olarak kullanabilir. SRC belgesi yük ve yolcu taşımacılığı gibi işleri ticari amaçla yapak tüm sürücülerin sahip olması gereken bir başka değişle ise eğer ki iş olarak yük ve yolcu taşımacılığı yapacaksanız mesleki yeterlilik belgesi olarakda bilinen SRC belgesi almak zorundasınız. Bu belgeyi kamyonet,panelvan,minibüs,otobüs gibi ticari araç kullanan şoförler alır.Karayolları kanuna göre eşya ve yük yolcu ,okul personel servisi yapacak ticari iş idare eden kişilerde bulunması gereken belgeleri sıralarsak öncelikle sürücü belgesi ikincisi mesleki yeterlilik belgesi üçüncüsü ise psikoteknik raporudur. Ayrıca bir diğer önemli konu ise 66 yaş sınırıdır.Bu kişiler yaş itibariyle SRC belgesi alma başvurusunda bulunamaz çünkü herhangi bir ticari taşıma yapamazlar.
SRC eğitimleri uluslar arası eşya kargo yük yolcu taşımacılığı eğitimi 41 saat olarak verilmektedir. Yurt içi eğitimlerinde bu eğitim süresi 36 saat olarak belirlenmiştir. Src belgesi almak isteyenlerin derslerin hepsine katılma zorunluluğu vardır. Sınavlar T.C Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına yapılır. SRC belgesi sınavından 100 üzerinden 70 geçer not almak gerekmektedir.Bu puanı alan sürücüler SRC belgesini almaya hak kazanır.Ulaştırma Bakanlığı sınavları aylık dönemler hâlinde yapmaktadır.Bir sınavdan sadece bir türden src alınabilir. 25.02.2003 tarihinden önce B-C-D-E sınıfı ehliyet sahibi olan sürücüler direk başvuru yapıp bu belgeye sahip olabilir.Bu hizmetler çin gerekli kurs ve bilgi için kurumumuza başvurabilirsiniz.
Yukarıdaki bahsettiğimiz şartlara uymayan sürücülerin Ulaştırma Bakanlığınca yetkili kılınan kurslarda eğitim alma zorunludur. SRC belgesi başvurusunu 2 şekilde yapabilirsiniz.Ehliyet alma tarihlerine göre 25.02.2003 tarihinden önce ise (sınavsız) olan şoförler.Ehliyet alma tarihlerinde göre 25.02.2003 tarihinden sonra (sınavlı) olan şoförler şeklinde,kısaca SRC almak için göz önüne alacağınız ilk şey muaf olup olmadığınız sonrasında duruma göre yetkilendirilen bir kurumdan eğitimden geçmeniz gerekmektedir. Kursa kayıt olamadan önce detaylıca araştırma yapmak yararınıza olacaktır.Yoksa konusunda tam yetkili ve yeterliliğe sahip olmayan bir kuruma denk gelebilir ve harcadığınız emek ve paranız boşa gidebilir. Biz uzman kadromuzla bu konuda size elimizden geldiğince yeterli ve gerekli hizmeti sunmak için çalışmaktayız.